Grafiona

Grafiona on Pohjanmaalla toimiva yhden naisen yritys ja perustettu v.1996. Toimialoina ovat graafinen suunnittelu, grafiikan painaminen monotypia-tekniikalla ja korttisarjojen valmistaminen eli Grafiona-taidekorttien suunnittelu ja markkinointi.

Aino Jaakola on alueellaan yksi harvoista monotypia-tekniikkaa hyödyntävistä kuvantekijöistä ja käsityöläisistä. Monotypia eroaa muista grafiikan menetelmistä siinä, että sillä voi tehdä vain yhden uniikin vedoksen kustakin painolaatasta. Sattumanvaraisuus on tekniikalle ominaista, niinpä laatalla säilyy kuin ihmeen kautta aikaisemmin painetut kuviot, jotka yllättäen ilmestyvät värikerrosten alta. Kun haluaa luoda jotain ennalta suunniteltua, on oltava sekä taitava että kärsivällinen.

Kuvantekijänä Aino Jaakola haluaa myös osoittaa miten ns. taidekortti tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon vaikkapa ylipursuavassa joulukorttibisneksessä. Näin kortti voi olla myös kannanotto taiteen, mielikuvituksen ja paikallisuuden puolesta. Näyttelytoiminta taas tuo tätä vähemmän tunnettua grafiikan työtapaa tunnetuksi suurelle yleisölle.


Kuurankukkia 3Copyright © 2010 Grafiona / Aino Jaakola
Eikö sivulla näy kehyksiä? Pääset etusivulle tästä.